POLSKO-SŁOWACKIE SMAKI POGRANICZA

2021-07-30

Od poniedziałku 26 do środy 28 lipca trwała studyjna wizyta słowackich partnerów z MAS Terchovska Dolina na obszarze gmin należących do Lokalnej Grupy Działania „Bielska Kraina”.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach realizowanego przez LGR Bielska Kraina mikroprojektu „Nasze dziedzictwo kulinarne – łączymy smaki pogranicza”. W drugim dniu wizyty w Dworze Świętoszówka w gminie Jasienica odbyły się warsztaty kulinarne połączone z konkursem kulinarnym „Smaki pogranicza” skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich.

Gości wydarzenia przywitał Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes miejscowej Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina”. – Cieszę się, że możemy gościć te wszystkie osoby, które promują, utrwalają i rozwijają ważną część naszego kulturowego dziedzictwa, a więc bogactwo doświadczeń związanych z przegotowaniem posiłków na różne okazje. Cieszę się również, że wraz ze słowackimi partnerami możemy poznać wzajemnie nasze zwyczaje, bo to wzbogaca każdą kulturę – mówił wójt Janusz Pierzyna.

W warsztatach udział wzięło blisko 60 osób z 10 kół, w tym jedno z Gminy Czechowice-Dziedzice i 9 z gminy Jasienica. Warsztaty prowadzone były przez Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne potrawy, a wśród nich znalazły się m.in. sfaczyna żniwna, krupica, miodula, gulasz z jelenia, gołąbki z kaszą, tatar ze śledzia, paprykarz rybny, polywka, fałszywki i wiele innych dań.

Komisja konkursowa złożona ze słowackich gości miała nie lada wyzwanie, by spośród wszystkich potraw wybrać te najsmaczniejsze. Najwyżej ocenione zostały dania pań z KGW Czechowice-Dziedzice Górne, drugie miejsce zajęło KGW Iłownica, trzecie miejsce KGW Jasienica. Nagrodę specjalną od szefa kuchni otrzymało Międzyrzecze Dolne.

Na sali w Dworze Świętoszówka, Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina” udziela wywiadu.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich siedzą podczas pokazu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów kuchni i cukierni.

Na stole regionalne potrawy przygotowane przez KGW.

Regionalna potrawa "Krupica".

Gulasz z jelenia.

Panie z KGW stoją przy swoim stanowisku, prezentując swoje potrawy regionalne.

Regionalna potrawa "Tatar ze śledzia".

Zobacz też:

Infac uhonorowany

Działająca od dwóch lat w Jasienickiej Niskoemisyjnej Strefie Ekonomicznej firma Infac Poland otrzymała tytuł Firmy Roku Ziemi Bielskiej 2025. Kolejną edycję konkursu zorganizował Powiat Bielski wraz z Miastem Bielsko-Biała i Beskidzką Izbą Gospodarczą.

MŁODY SAMURAJ

W najbliższą niedzielę, 26 października 2025 roku, w hali sportowej w Strumieniu odbędzie się Ogólnopolski Turniej Karate Kyokushin-kan „Młody Samuraj” o Puchar Wójta Gminy Jasienica Janusza Pierzyny.

Badmintoniści na Grand Prix Młodzików Młodszych

Srebro i brąz Marleny Pudło, a także bardzo solidny występ Antoniego Białka zanotowali zawodnicy Beskidzkiego Klubu Badmintona Set Mazańcowice podczas Super Grand Prix Młodzików Młodszych w Strzelcach Opolskich.

Logo Monitor Polski
Logo Dziennik Ustaw
Logo Lokalna grupa rybacka Bielska Kraina
Logo Związek Powiatów Polskich
Logo OLZA Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Regionalnej
Logo Powiatu Bielskiego
Logo Śląskie. Pozytywna energia
Logo Euroregion Śląsk Cieszyński
Logo LGD Ziemia Bielska
Logo Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Zobacz najnowszy numer

miesięcznika gminy Jasienica