Ciasto Stefanka pań z KGW Roztropice zwyciężyło w kategorii desery, zaś nalewka łza pszenicy KGW Mazańcowice zdobyła nagrodę Wójta Gminy Kozy podczas Święta Powiatu Bielskiego, połączonego z obchodami 700-lecia Kóz.
Nieodłączną częścią Dni Powiatu Bielskiego jak co roku pozostaje przegląd potraw regionalnych „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”. W tym roku swoje propozycje przygotowały panie z 37 kół gospodyń wiejskich z powiatu bielskiego. Komisja konkursowa oceniała łącznie ok. 200 dań i napojów w 5 kategoriach: produkt regionalny, zupy, danie główne, ciasta i desery oraz nalewki i napoje. Wszystkie łączył temat przewodni – „Dobra kasza nasza”. Wśród dań głównych królowały kaszanki, gulasze i gołąbki, a wśród słodkości – desery i ciasta z kaszą manną. Zupy to przede wszystkim krupnik w wielu odsłonach.
Stefanka z KGW Roztropice
Mleko, masło i cukier zagotować, wsypać powoli kaszę mannę, a gdy zgęstnieje – odstawić. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Dodać pokrojone bakalie i rodzynki.
Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie schłodzoną masę i przykryć resztą herbatników. Polać rozpuszczoną czekoladą.
Nalewka wytrawna łza pszenicy z KGW Mazańcowice
Zalać kłosy wódką lub spirytusem i odstawić na 5 dni. Następnie odcedzić, przefiltrować i rozlać do butelek. Według uznania rozcieńczyć.
Nagrodzone dania:
Wyróżnienia:
Wspólne powiatowe i gminne świętowanie w Kozach potrwało do późnego wieczora.
Z okazji Zielonych Świątek społecznicy z Grodźca spotkali się przy tradycyjnej jajecznicy ze szczypiorkiem.
Gminny Ośrodek Kultury w Jasienicy filia w Mazańcowicach zaprasza do udziału w XII Festiwalu Modeli Kartonowych i Plastikowych "IKAR 2025".
Pokaz musztry orkiestr dętych oraz występy mażoretek towarzyszyły na Drzewiarzu w Jasienicy XXI Międzynarodowemu Festiwalowi Orkiestr Dętych „Złota Trąbka”.