Pierwsze miejsce i wyróżnienie zdobyły desery uczennic Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Międzyrzeczu w konkursie „Kulinarne Pasje”.
Konkurs zorganizował Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie. Varvara Hrama i Zofia Pastucha-Smok, uczennice klasy ósmej Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Międzyrzeczu, zdobyły I miejsce za wykonanie fantazyjnego deseru „Witaminowa słodycz”. Z kolei uczennica klasy siódmej Oliwia Stokłosa zdobyła wyróżnienie za przygotowanie „Babeczek z owocami”.
Jury konkursowe wydało werdykt, oceniając wygląd deseru, dobór składników, jego aranżację, a także pomysłowość i kreatywność. Nagrodzone w konkursie uczennice udowodniły, że deser może być nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Konkurs był skierowany do uczniów klas siódmych i ósmych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. W tym roku cieszył się on ogromnym zainteresowaniem wśród uczniów szkół podstawowych.
W lutowym wydaniu Miesięcznika Samorządowego „Jasienica” można przeczytać o odznaczeniach i nagrodach, jakie na przełomie roku otrzymali mieszkańcy naszej gminy. Wracamy też do finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Pięknym koncertem jasienicki Big Band pod kierownictwem Stanisława Urbana uczcił swoje 25-lecie istnienia.
Uczniowie z Iłownicy na warsztatach w Koszęcinie
W ramach nagrody w konkursie „Śląskie Śpiewanie” uczniowie Szkolnego Zespołu Regionalnego „Szwarne Dziecka” z Iłownicy po raz kolejny uczestniczyli w warsztatach w pałacu w Koszęcinie – siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.