Działalność pań z Kół Gospodyń Wiejskich w Jasienicy jak zwykle została wysoko oceniona podczas Święta Powiatu Bielskiego.
Przegląd „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”, które pod hasłem „Czym chata bogata, tym rada” przeprowadzono 12 września podczas uroczystości dożynkowych w Kozach, był polem do zaprezentowania potraw przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z 10 gmin powiatu bielskiego.
Wystąpiła też gmina Jasienica, reprezentowana przez Koła Gospodyń Wiejskich z Roztropic, Grodźca i Łazów. Nasze reprezentantki przygotowały wiele regionalnych potraw, które były ocenione w różnych kategoriach przez komisję sędziowską.
Najlepszą potrawą tradycyjną w kategorii produkt został „Karczek w słoju” przygotowany przez KGW Roztropice, za który gospodynie zostały uhonorowane pamiątkową statuetką oraz licznymi nagrodami.
Równolegle podczas Święta Powiatu Bielskiego, Dni Kóz i Dożynek Gminnych w Kozach został przeprowadzony XIV Regionalny Konkurs Wieńców Dożynkowych. W nim również reprezentacja Jasienicy osiągnęła sukces. Pierwsze miejsce w kategorii wieńców dożynkowych płaskich zdobył wieniec wykonany przez członkinię KGW Roztropice Grażynę Kulas.
W lutowym wydaniu Miesięcznika Samorządowego „Jasienica” można przeczytać o odznaczeniach i nagrodach, jakie na przełomie roku otrzymali mieszkańcy naszej gminy. Wracamy też do finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Pięknym koncertem jasienicki Big Band pod kierownictwem Stanisława Urbana uczcił swoje 25-lecie istnienia.
Uczniowie z Iłownicy na warsztatach w Koszęcinie
W ramach nagrody w konkursie „Śląskie Śpiewanie” uczniowie Szkolnego Zespołu Regionalnego „Szwarne Dziecka” z Iłownicy po raz kolejny uczestniczyli w warsztatach w pałacu w Koszęcinie – siedzibie Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk.