POLSKO-SŁOWACKIE SMAKI POGRANICZA

2021-07-30

Od poniedziałku 26 do środy 28 lipca trwała studyjna wizyta słowackich partnerów z MAS Terchovska Dolina na obszarze gmin należących do Lokalnej Grupy Działania „Bielska Kraina”.

Spotkanie zostało zorganizowane w ramach realizowanego przez LGR Bielska Kraina mikroprojektu „Nasze dziedzictwo kulinarne – łączymy smaki pogranicza”. W drugim dniu wizyty w Dworze Świętoszówka w gminie Jasienica odbyły się warsztaty kulinarne połączone z konkursem kulinarnym „Smaki pogranicza” skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich.

Gości wydarzenia przywitał Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes miejscowej Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina”. – Cieszę się, że możemy gościć te wszystkie osoby, które promują, utrwalają i rozwijają ważną część naszego kulturowego dziedzictwa, a więc bogactwo doświadczeń związanych z przegotowaniem posiłków na różne okazje. Cieszę się również, że wraz ze słowackimi partnerami możemy poznać wzajemnie nasze zwyczaje, bo to wzbogaca każdą kulturę – mówił wójt Janusz Pierzyna.

W warsztatach udział wzięło blisko 60 osób z 10 kół, w tym jedno z Gminy Czechowice-Dziedzice i 9 z gminy Jasienica. Warsztaty prowadzone były przez Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały regionalne potrawy, a wśród nich znalazły się m.in. sfaczyna żniwna, krupica, miodula, gulasz z jelenia, gołąbki z kaszą, tatar ze śledzia, paprykarz rybny, polywka, fałszywki i wiele innych dań.

Komisja konkursowa złożona ze słowackich gości miała nie lada wyzwanie, by spośród wszystkich potraw wybrać te najsmaczniejsze. Najwyżej ocenione zostały dania pań z KGW Czechowice-Dziedzice Górne, drugie miejsce zajęło KGW Iłownica, trzecie miejsce KGW Jasienica. Nagrodę specjalną od szefa kuchni otrzymało Międzyrzecze Dolne.

Na sali w Dworze Świętoszówka, Janusz Pierzyna, wójt gminy Jasienica, a zarazem prezes Lokalnej Gruby Rybackiej „Bielska Kraina” udziela wywiadu.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich siedzą podczas pokazu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów kuchni i cukierni.

Na stole regionalne potrawy przygotowane przez KGW.

Regionalna potrawa "Krupica".

Gulasz z jelenia.

Panie z KGW stoją przy swoim stanowisku, prezentując swoje potrawy regionalne.

Regionalna potrawa "Tatar ze śledzia".

Zobacz też:

Noworoczny numer Jasienicy

Ukazał się pierwszy w tym roku magazyn gminny „Jasienica”, w którym m.in. przeczytacie, jak minął 2024 r., a także znajdziecie zaproszenia na wszelkie możliwe imprezy Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.

KONCERT NOWOROCZNY

W niedzielę, 19 stycznia, w budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Rudzicy odbył się uroczysty Koncert Noworoczny.

33. FINAŁ W GMINIE JASIENICA

Już w tą niedziele zapraszamy na 33. Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy! Przygotujcie się na niezapomnianą dawkę rozrywki, emocji i... licytacji!

Logo Monitor Polski
Logo Dziennik Ustaw
Logo Lokalna grupa rybacka Bielska Kraina
Logo Związek Powiatów Polskich
Logo OLZA Stowarzyszenie Rozwoju i Współpracy Regionalnej
Logo Powiatu Bielskiego
Logo Śląskie. Pozytywna energia
Logo Euroregion Śląsk Cieszyński
Logo LGD Ziemia Bielska
Logo Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej

Zobacz najnowszy numer

miesięcznika gminy Jasienica