Z okazji Zielonych Świątek społecznicy z Grodźca spotkali się przy tradycyjnej jajecznicy ze szczypiorkiem.
W niedzielę Zesłania Ducha Świętego 9 czerwca przy strażnicy OSP w Grodźcu spotkali się członkowie Koła Pszczelarskiego w Grodźcu oraz Macierzy Ziemi Cieszyńskiej Koła w Grodźcu, a także zaproszeni goście. Na stołach pojawiła się na wajecznica ze sznytlokiem, wcześniej uczestnicy wysłuchali krótkiej opowieści o zwyczajach pszczelarskich w Grecji. Była to świetna okazja do rozmów, wymiany doświadczeń i wspólnego świętowania.
Zgodnie z tradycją na Śląsku Cieszyńskim w niedziele Zesłania Ducha Świętego gospodynie smażą tzw. wajecznicę ze sznytlokiem, a więc szczypiorkiem. Od zwykłej jajecznicy na zielono odróżnia ją to, że przygotowuje się ją na świeżym powietrzu dla całej rodziny czy grona świętujących. Jajka smaży się na słoninie, a że to Zielone Świątki, to powinny przybrać dość mocny zielony kolor, co całkowicie zapewnia dodanie tytułowego sznytloku. Taka jajecznica powinna mieć też gęstą konsystencję, aby masę można było bez problemu ułożyć na grubo krojonej pajdzie chleba.
Koło Macierzy Ziemi Cieszyńskiej tradycję wspólnej wajecznicy ze sznytlokiem pielęgnuje od lat.
Gminny Ośrodek Kultury w Jasienicy filia w Mazańcowicach zaprasza do udziału w XII Festiwalu Modeli Kartonowych i Plastikowych "IKAR 2025".
Pokaz musztry orkiestr dętych oraz występy mażoretek towarzyszyły na Drzewiarzu w Jasienicy XXI Międzynarodowemu Festiwalowi Orkiestr Dętych „Złota Trąbka”.
Ciasto Stefanka pań z KGW Roztropice zwyciężyło w kategorii desery, zaś nalewka łza pszenicy KGW Mazańcowice zdobyła nagrodę Wójta Gminy Kozy podczas Święta Powiatu Bielskiego, połączonego z obchodami 700-lecia Kóz.