Działalność pań z Kół Gospodyń Wiejskich w Jasienicy jak zwykle została wysoko oceniona podczas Święta Powiatu Bielskiego.
Przegląd „Kulinarne Dziedzictwo Powiatu Bielskiego”, które pod hasłem „Czym chata bogata, tym rada” przeprowadzono 12 września podczas uroczystości dożynkowych w Kozach, był polem do zaprezentowania potraw przygotowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z 10 gmin powiatu bielskiego.
Wystąpiła też gmina Jasienica, reprezentowana przez Koła Gospodyń Wiejskich z Roztropic, Grodźca i Łazów. Nasze reprezentantki przygotowały wiele regionalnych potraw, które były ocenione w różnych kategoriach przez komisję sędziowską.
Najlepszą potrawą tradycyjną w kategorii produkt został „Karczek w słoju” przygotowany przez KGW Roztropice, za który gospodynie zostały uhonorowane pamiątkową statuetką oraz licznymi nagrodami.
Równolegle podczas Święta Powiatu Bielskiego, Dni Kóz i Dożynek Gminnych w Kozach został przeprowadzony XIV Regionalny Konkurs Wieńców Dożynkowych. W nim również reprezentacja Jasienicy osiągnęła sukces. Pierwsze miejsce w kategorii wieńców dożynkowych płaskich zdobył wieniec wykonany przez członkinię KGW Roztropice Grażynę Kulas.
Obchody tysiąclecia w Wieszczętach
W kwietniu w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Wieszczętach realizowany był program „1000-lecie Królestwa Polskiego”, którego organizatorami było Muzeum Historii Polski w Warszawie, Polskie Towarzystwo Historyczne z Warszawy oraz Instytut Historii i Archiwistyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Wójt Janusz Pierzyna jako prezes Euroregionu Śląsk Cieszyński - Těšínské Slezsko w poniedziałek 5 maja w Szczyrku wziął udział w spotkaniu wiceministra sportu i turystyki Piotra Borysa z samorządowcami województwa śląskiego. Rozmawiano o rozwoju turystyki i konieczności wypracowania krajowej strategii rozwoju turystyki.
O problemach z pozyskaniem środków na usuwanie skutków powodzi oraz z kontrolami przydomowych oczyszczalni i budową kanalizacji mówił wójt Janusz Pierzyna podczas sesji we wtorek 29 kwietnia.